Deg:
3 dl (180 g) vetemjöl
125 g kallt smör ( i bitar)
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 kokta potatisar, tunt skivade
1 stor purjolök (225g)
2 msk smör
1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
3 ägg
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl gräddfil
ca 150 g chèvre
2-4 msk valnötter
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
Kavla ut degen och lägg i en pajform med löstagbar kant.
Nagga degen och ställ kallt i 30 min.
Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 min.
Skölj och skiva purjolöken tunt, fräs den glansig i smöret.
Lägg den skivade potatisen i ett tunt lager i pagskalet.
Lägg purjolöken över.
Vispa samman ägg, grädde, gräddfil och salt och häll över purjolöken.
Täck ytan med skivad chèvre (getost) och strö över valnötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stannat. ca 40 min.
Servera pajen varm eller lite ljummen med lite sallad och grönsaker.
Kylförvarad paj kan ljummas 15-20 min i ugnen på 150 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar